fbpx

Blog

Cam Balkon Neden Terleme Yapar?

Kategori Cam Balkon - Hareketli Cam Sistemleri 22 Haziran 2022

Cam balkon evinizi daha aydınlık ve ferah hissettirmenin harika bir yoludur. İç yaşam alanınız ile bahçeniz arasında kusursuz bir geçiş yaratırlar. Tamamen açıldıklarında içeriye bol miktarda ışık ve temiz hava alırlar ve keyfini çıkarabileceğiniz daha geniş bir açık alan sağlarlar. Kapalı olduklarında, hem gürültü hem de ısı yalıtımı dahil olmak üzere çift camın enerji verimliliği tasarrufunu sunarken, ışığın yaşam alanınıza girmesine izin verirler. Özellikle soğuk havalarda, balkon camlarınızın iç kısmında yoğuşma olduğunu yani cam balkonun terleme yaptığını fark edebilirsiniz. Cam balkon neden terleme yapar? Cam balkonun neden terleme yaptığını, buna neyin sebep olduğuna, bir sorun olup olmadığına ve bununla nasıl başa çıkılacağına bakacağız.

Isıcam Buğulanır mı?

Cam balkonun neden terleme yaptığı sorusuna geçmeden önce cam balkonun camlarının genellikle çift cam yani ısıcamlı olduğunu hatırlayalım. O zaman soruyu şöyle soralım: Isıcam buğulanır mı? Eğer terleme, ısıcam’ın içinde (iki cam plaka arasında) ise üretim veya montaj hatasından kaynaklanır. Bunun iki nedeni vardır. Hatanın montajdan kaynaklı olması durumunda sorumluluk montajı yapan firmaya aittir. Hatanın üretim kaynaklı olması durumunda ise ısıcam, yetkili üreticisi tarafından garanti kapsamında değiştirilir​.              

Ancak, kış aylarında Isıcam’ın oda içine bakan (4.yüzey) ve binanın dışına bakan(1.yüzey) ​bölümünde oluşan terlemenin belirli fiziksel koşulların bir araya gelmesi ile ortaya çıkan doğal bir olay olduğu Avrupa ve Türk Standartlarınca da belirtilmektedir. Fiziksel koşullar değiştiğinde pencere terlemesi ortadan kalkar. Geçici görüntü sorunlarına yol açan terlemeler genelde havalandırmasız koşullarda daha rahatsız edici boyutlara ulaşır. Banyo, mutfak ve ev içinde kurutulan çamaşırlar, bina içindeki çiçekler, akvaryumlar, bacasız likit gaz sobaları bina içindeki en önemli nem üretim kaynaklarıdır.                     

Ahşap ve tek camlı pencerelere göre çok iyi sızdırmazlığa sahip olan PVC doğrama pencereler, ahşap ve tek camlı pencerelere göre çok iyi sızdırmazlığa sahiptir. Bu tip pencereler oda içindeki havanın dış ortam ile sirkülasyonunu tamamen kesmektedir. Birçok binada duvarların badanasında kullanılan ve hava geçirmeyen boyalar oda içinde artan nemin dışarı çıkmasına engel olmaktadır. Bu da terlemenin erken başlamasına neden teşkil etmektedir.

Cam Balkonda Terleme Sorunu

Cam balkonda terleme sorununa karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıralayabiliriz:      

  • Isıcam S veya Isıcam K terleme olasığını azaltırlar.
  • Nemin yüksek olduğu yerler (banyo, mutfak, çamaşır kurutma mekanı vb) aspiratör, baca veya açılan pencerelerle havalandırılması nemi azaltır.
  • Gaz sobası, katalitik türü ısıtıcılar aşırı su buharı oluşumuna neden olduklarından daha sık havalandırma yapılmalıdır.
  • Evde akvaryum ve fazla miktarda çiçek de su buharı kaynaklarındandır. Bunlar varsa havalandırma daha fazla yapılmalıdır.
  • Kaliteli doğramalar çok iyi contalara sahip olduğu için hava sızıntılarını önler ve dolayısıyla daha iyi bir ısı yalıtımı sağlar. Bu nedenle kaliteli doğramalar kullanılmalıdır. Bu sayede, doğrama sistemine ankastre edilmiş havalandırma menfezleri ve/veya pencereleri zaman zaman açarak sistematik havalandırmadan yararlanılmalıdır.

Cam Balkon Neden Buhar Yapar?

Yoğunlaşmanın nedeni sıcak, nemli havanın soğuk bir yüzeye temas etmesinden kaynaklanır. Nem çevremizdeki sıcak havadadır. Bu nedenle daha sıcak hava daha fazla nem tutar. Hava soğudukça daralır ve nemi yoğunlaşır. Sıcaklık düştüğünde, herhangi bir yoğuşma göreceğiniz ilk yer evi dış ortama bağlayan en soğuk yüzeyler olan cam balkon pencerelerdir. Kış döneminde, iç ortam havası çok daha sıcaktır ve daha soğuk pencerelerle temas ettiğinde, nem özellikle balkon camları üzerinde etkisini gösterir. Camın terleyen suyunu atması için su kanalları vardır bu kanallar sayesinde terleyen suyu dışarı çıkartır.

Yoğuşma Nerelerde Görülür?

Isıcam kullanılmıyor ise yoğuşma en başta camlarda kendini gösterir. Pencereler şeffaf olmaları nedeniyle yoğuşmanın kolay gözlemlendiği yüzeylerdir. Eğer ısıcam kullanılıyor ise zayıf halka cam olmayacaktır; hatta Isıcam Sinerji ve Isıcam Konfor gibi Low-E kaplamalı ısıcamların kullanılması iç camların sıcaklığını korur. Bu nedenle cam yüzeyindeki yoğuşmayı önler. Bu sefer de yalıtımlı doğrama kullanıp kullanmadığımız sorusu önem kazanır. Yalıtımsız doğrama var ise zayıf halkayı bulduk demektir. Bu nedenle yoğuşma buralarda gözlemlenir.

Eğer doğrama da yalıtımlı ise zayıf halka cam ve doğrama (çerçeve) birleşim yerlerinde aranmalıdır. Sorun bundan kaynaklanıyor ise cam tutucu (yalıtımlı cam çıtası) sıcak kenar cam çıtası kullanarak çözülebilir. Piyasada sıcak kenar cam çıtası olarak farklı ürünleri bulabilirsiniz. Eğer pencerede tüm önlemler alındı ise yoğuşma soğuk duvarlarda gözlemlenebilir ve küfe sebep olur. Bu durum camlarda olandan çok daha sevimsiz ve masraflı bir durumdur. Yani en kötü sonuçlar bütün önlemleri aldığımızda da karşımıza çıkabilir.

Sonuç olarak rutubet probleminin görüldüğü yer genellikle pencerelerdir. Ancak çözüm pencerelerde değildir. Pencereler günümüzde yüksek yalıtım sağlayarak ev içinde üretilen su buharının dışarıya sirküle olmasını engellerler. Bu ısı yalıtımı açısından istediğimiz bir sonuçtur. Asıl yapılması gerekenler şunlardır;

  • Evimizi her gün 1-2 kez havalandırmalıyız,
  • Baca varsa açık tutmalıyız,
  • Evin içinde çamaşır kurutmamaya çalışmalıyız,
  • Banyolarda havalandırma pencereleri bulundurmalıyız,
  • Mutfaklarda aspiratör ve baca yolu ile havalandırma yapmalıyız,
  • Çiçek ve akvaryum gibi rutubet oluşturan nesneleri ortamdan uzaklaştırmalıyız

Yorum Yazabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir